MBTI … geen hokjes denken

Volgende situaties herken je ongetwijfeld – zowel privé als professioneel:

Je gaat met vrienden op stap, leuke sfeer en ambiance … Het valt je op dat het altijd dezelfde mensen zijn, die het (hoge) woord voeren terwijl anderen in stilte genieten.

Op maandag vraag je aan je collega om tegen vrijdag cijfers aan te leveren. De collega stemt toe. Het is vrijdagmorgen en je ontving nog niets, je spreekt je collega aan en die antwoordt : “Het is nog maar 9u, ik heb toch nog de hele dag”.

’s Avonds aan de keukentafel : “Hoe was jouw dag ?”. Je partner vertelt heel gedetailleerd hoe de dag verliep, startende met de trein die 4 min vertraging had… Voor jou is dit te uitgebreid, de hoofdzaken volstaan… maar je luistert uit beleefdheid (en met liefde natuurlijk ?).

Iedereen is uniek, zo ook de aanpak

Dat iedereen uniek is, weet je al. Dat iedereen een andere aanpak nodig heeft, weet jij als leidinggevende ook al. Rest enkel nog de vraag: Welke aanpak? Hoe ontdek je die?

De MBTI (Meyers-Briggs Type Indicator) persoonlijkheidstheorie is hiervoor ideaal. Het gaat om aangeboren voorkeuren. Je kan het vergelijken met rechts- of linkshandig zijn. Als kind heb je ongetwijfeld voor de 1e keer een kleurpotlood in je rechter of linker hand genomen, zonder hierover na te denken. Zo zet je ook je MBTI voorkeuren in, zonder erbij na te denken, het voelt heel natuurlijk.

Waar haal jij je energie vandaan : voorkeur Extraversion/Introversion ? Vind jij open kantoorruimtes de max, waar er altijd wel gelegenheid is voor een gesprek? (Extraversion) OF Hou je meer van je eigen plek om rustig te kunnen werken, zodat je niet voortdurend wordt afgeleid? (Introversion)

Welke informatie heb jij nodig : voorkeur Sensing/Intuition ? Ben jij diegene die aan het einde van de meeting zegt “En nu concreet, hoe gaan we dat nu precies doen ?” (Sensing) OF Tijdens de meeting neem je iedereen mee in een flow van gedachten, waarbij fantasie en metaforen de vrije loop krijgen. (Intuition)

Hoe neem jij beslissingen : voorkeur Thinking/Feeling ? Neem jij beslissingen op basis van ‘facts & figures’ ? (Thinking) OF Neem jij beslissingen, waarbij empathie en onderlinge relaties primeren? (Feeling)

Hoe ga jij om met de buitenwereld : voorkeur Judging/Perceiving ? Begin jij snel en gestructureerd aan een taak om op tijd klaar te zijn ? (Judging) OF Werk jij liever op een spontane manier en krijg je energie van tijdsdruk? (Perceiving)

Dit zijn maar enkele voorbeelden om MBTI toe te lichten. Persoonlijk koos ik ervoor om MBTI- practitioner te worden, omdat deze theorie geen statische vakjes definieert of mensen in hokjes duwt. Het gaat om dynamische processen

en voorkeuren, waarbij je jezelf en de ander leert kennen. Deze meest gebruikte persoonlijkheidsindicator ter wereld is de ideale manier om de samenwerking binnen je groep te optimaliseren en een gemeenschappelijke, constructieve taal te hanteren.

Wees de leider met de juiste aanpak

Je teamleden leren kennen, zodat je de juiste aanpak toepast, daarover gaat het!

“De presentatie ziet er goed uit.” Een compliment dat werkt bij iemand met een voorkeur voor Thinking.
Een collega met voorkeur voor Feeling gaat pas stralen bij het compliment “Jij hebt die presentatie goed in mekaar gestoken. Dat heb je goed gedaan.”

Als leidinggevende bedoel je het goed. Je wil het beste voor jou, je medewerkers en de teamwerking. Laat MBTI hierbij een leidraad zijn. Leiden doe je met jouw unieke aanpak én op hun maat!

Ik wens je alvast veel succes!

Els

Wil je MBTI inzetten in je teamwerking ? Contacteer me voor een gratis intakegesprek: info@elsmaris.be

Dit is mijn MBT type. Benieuwd naar het jouwe of dat van je team ? Contacteer me : info@beinclusive.be