Vermijd dat jouw team op de ‘recovery’ terecht komt…

Helemaal zoals vroeger wordt het vermoedelijk nooit meer. Als de ‘werkplaats’ in de directe toekomst eerder zal evolueren naar een ‘ontmoetingsplaats’ met beurtrollen qua aanwezigheid, hoe moet het dan verder met ‘jouw team’ ?
Ben jij een leidinggevende, die bekommerd is om het welzijn van de collega’s, om je team bijeen te houden, om de teamspirit levend te houden, .. ?

Controle verliezen

Deze nieuwe vorm van werken, brengt heel wat struggles met zich mee, waar vele leidinggevenden geen raad mee weten.

“Het voelt alsof ik alle controle verloren heb, nu ik mijn team niet meer dagelijks bezig zie.” Het is een struikelblok voor velen : het loslaten, je medewerkers vrijheid geven en hopen dat ze er op een volwassen manier mee omgaan. Voor vele leiders is dit niet simpel. Helaas heeft dit dikwijls te maken met een valse vorm van controle want ook op kantoor is het onmogelijk om minuut per minuut te checken wat je medewerkers doen.

Andere leidinggevenden worstelen dan weer met de vraag hoe ze hun medewerkers efficiënt kunnen ondersteunen met wat die écht nodig hebben. Niet evident, want elke medewerker vraagt een andere benadering. De ene apprecieert het om je dagelijks 5 minuutjes telefonisch te horen en voor de andere volstaat het wekelijks teamoverleg. Aan jou als leidinggevende om hier op een (liefst) subtiele manier achter te komen en uit te maken in welke mate je hierin kan tegemoet komen.

Tijdens mijn gesprekken met leidinggevenden blijkt echter dat de meesten zich zorgen maken om : de verminderde ‘teamspirit’, de angst om het teamgevoel te verspelen.
Hoe waak je erover dat ze het vertrouwen in mekaar, in de organisatie niet verliezen ? In deze tijden ‘van afstand’ is vertrouwen meer dan ooit belangrijk binnen een team.
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers het gevoel online kunnen ervaren van “Yes, we did it together!”. Het gevoel van verbondenheid, een hecht team zijn.

Een pasklare handleiding die voor élke leidinggevende binnen élke organisatie werkt, bestaat helaas niet. Maar sommigen doen pogingen : een kleine smaakvolle attentie thuis laten afleveren, ’s middags samen online pizza eten, virtueel dineren (dat wordt dan beschouwd als teambuilding, want ja dat budget moeten we nog opgebruiken voor eind 2020?), online gezelschapsspelletjes spelen, …

Stay Connected

Als teamcoach is het voor mij onmogelijk om aan de zijlijn te blijven staan en toe te kijken hoe sommige teams afbrokkelen, hoe leidinggevenden worstelen met frustraties rond vertrouwen, verbinding,…
Dus heb ik, samen met andere professionele experten een programma ‘Stay Connected’ uitgewerkt. Bij deze teamactiviteit zet je met je team in op : teamoverleg, vertrouwen, communicatie, behendigheid en natuurlijke teamkracht.  Goed om weten : dit is geen virtueel programma maar wél corona proof !

Wil je vermijden dat jouw team op de ‘recovery’ terecht komt ?  Onderneem dan nu actie zodat jouw team ook tijdens deze coronatijden elkaar opnieuw vertrouwt en er écht staat als team ! Aarzel niet en contacteer me want …

… leiden doe je niet alleen.

Ga er met volle goesting tegenaan. Ik wens je veel succes !

Els


Welke impact hebben deze coronatijden tot nu gehad op jouw team ? Hoe zorg jij voor de teamspirit in je ploeg ? Wil je het delen… laat maar weten. Ik ben oprecht benieuwd : info@beinclusive.be