6 + 3 = 9 maar zo ook  5 + 4, 8 + 1, …

Dit lijkt misschien een vreemde intro want dat wist je al sinds de lagere school.

En toch is het belangrijk om dit als leidinggevende in je achterhoofd te houden bij de aanpak van projecten, in de omgang met je team.

Als leider bepaal je het doel, maar hoe dat doel wordt behaald… tja, dat kan op vele manieren. Jouw baas rekent je af op resultaten en jij geniet van de vrijheid om die te behalen. Maar gun je jouw medewerkers diezelfde zelfstandigheid of hou je toch liever de touwtjes strak aan ?

Stel : in deze online coronatijden krijg je van de management board de opdracht om tegen het einde van de maand het ‘onboardingproces’ aan te passen aan de digitale wereld… Ha ja, hoe minder papier en ‘live’-aanwezigheden op de werkvloer hoe beter. Maar dit mag niet ten koste gaan van het ‘aangename welkom gevoel’ voor de nieuwkomers in de organisatie.

Doel is duidelijk : check . Deadline is duidelijk : check

Hoe pak je dit aan ?

? Je bestudeert de opdracht, bepaalt zelf de te volgen strategie en geeft aan elke medewerker apart opdracht om deze zo uit te voeren

Dit is de snelste manier van werken : jij bepaalt alles, geeft elke medewerker opdracht tot uitvoering. Er zijn geen oeverloze discussies over de aanpak – dus dat bespaart je een hoop tijd en ellende. Elke week informeer je bij elke medewerker naar de voortgang van de opdracht. Als je ‘geluk’ hebt, doen jouw medewerkers braaf wat jij hen vraagt.

Nadeel : jouw teamleden hebben geen zicht op het totaalplaatje, hun inzet zal zich dus ook enkel tot dat ene onderdeel beperken, met oogkleppen op én zonder verder na te denken. Hun creativiteit wordt niet getriggerd – misschien heeft één van hen wel een andere en betere manier om iets uit te voeren. Want 6+3 = 9 maar 8 + 1 is ook = 9,…
De aanpak is te eenzijdig, het project wordt niet vanuit verschillende invalshoeken bekeken,… een gemiste kans.
Bij deze aanpak ontbreekt alle betrokkenheid van je team, ze steunen het niet en dat zal zich ongetwijfeld laten voelen bij de uitrol van het nieuwe ‘onboardingproject’.

? Je roept je team samen, licht het doel en de deadline toe en zegt : “Hoe kunnen we dit  realiseren ?”

Dit is ongetwijfeld de meest uitdagende manier van werken. Je licht het project toe, je deelt alle info die nodig is, het doel en de deadline zijn gekend.  Jouw teamleden kennen het speelveld en de grenslijnen, jij weet wie op welke positie speelt en … dan krijgen ze alle vrijheid om in actie te komen : creativiteit mag, eventuele discussies leveren nieuwe ideeën op, agenda’s worden op elkaar afgestemd, … een origineel nieuw onboardingtraject krijgt vorm én de deadline wordt gehaald.??

Durf de touwtjes loslaten, échte leiders verlaten dan het speelterrein zodat de medewerkers ‘hun gang kunnen gaan’.

Is deze aanpak voor jou nog een brug te ver of vraagt je team toch voor bijstand? Geen probleem : blijf dan aan de zijlijn staan, moedig aan, volg het proces waar nodig,… maar focus vooral op het resultaat en niet op de werkmethode zodat de creativiteit niet in het gedrang komt.

Durf de touwtjes loslaten.

Baas zijn en niet bazig worden…

Je hoort het dikwijls : “Wij hebben geen leider maar een baas!”. Het is – helaas voor vele leidinggevenden nog – moeilijk om baas te zijn en niet bazig te worden…
Dwing je medewerkers niet om op een bepaalde manier te werken, het is nefast voor hun creativiteit en hun motivatie.
Richt je niet op methodes maar op resultaten. Jij moet, als leider weten waar je heen gaat, jouw team zal zorgen dat je er komt.

Laat je begeleiden, want leiden doe je niet alleen.

Ga er met volle goesting tegenaan. Ik wens je veel succes !

Els


Focus jij op de methode of op het resultaat ? In welke mate durf jij, als leidinggevende de touwtjes al wat loslaten ? Wil je het delen… laat maar weten. Ik ben oprecht benieuwd : info@beinclusive.be