Welke taal spreek jij ?

Als kind krijg je jouw moedertaal als een geschenk. Deze taal wordt thuis gesproken, verbindt het hele gezin en zorgt voor een veilige omgeving.

Op school leer je nog een tweede taal en de talenknobbels onder ons leren vlot nog een derde, vierde taal bij. In België beschouwen we dit als vanzelfsprekend, maar dat geldt niet voor alle  culturen. In sommige landen is het studeren van een tweede taal zelfs niet toegestaan.

Voor nieuwkomers in België is Nederlands leren vaak een grote uitdaging, om verschillende redenen :

  • ze hebben in hun thuisland nooit geleerd om een tweede taal te verwerven
  • de uitspraak van tweeklanken zoals ‘ui’ en ‘eu’
  • het gebruik van de lidwoorden ‘de’ en ‘het’
  • voor sommige mensen uit de Arabische, Aziatische wereld is ons Latijns alfabet een uitdaging

Maar taal is de sleutel tot integratie, dus is die tweede taal naast de moedertaal toch wel belangrijk.

Welke taal spreek jij op de werkvloer ?

Duidelijke afspraken rond taal zijn cruciaal op de werkvloer. Het doel is immers om een gezonde werkcultuur te bevorderen en om misverstanden tot een minimum te herleiden. Een gemeenschappelijke communicatietaal helpt hierbij.

Echter, het valt op dat in selectieprocessen ‘talenkennis’ vaak wordt gebruikt als een reden om iemand vooral niet te selecteren. Met argumenten zoals :

  • onze klanten stellen hoge eisen dus we verwachten van onze medewerkers perfect Nederlands
  • de vertaling van alle procesbeschrijvingen is onhaalbaar

Persoonlijk vind ik dit altijd weer een intrigerende discussie. Want van uitvoerende medewerkers wordt een ruime talenkennis verwacht. Maar managers op C-level, afkomstig van buiten onze landsgrenzen die hoeven enkel maar het Engels te beheersen. Voor hen is de Nederlandse taal geen vereiste.

Nog een argument om van taal geen beslissende struikelblok te maken bij de selectieprocedure : het is niet omdat iedereen dezelfde taal spreekt op de werkvloer dat de communicatie vlot verloopt.

21 februari internationale dag van de moedertaal
Het is niet omdat iedereen dezelfde taal spreekt dat de communicatie vlot verloopt.

Warme oproep

@ nieuwkomers in België, @ alle meertalige talenten :

Je moedertaal is een waardevol onderdeel van jouw identiteit, iets dat je nooit mag  verliezen, dus blijf je moedertaal koesteren !

Gebruik al je skills in België om Nederlands en/of Frans te leren, want deze landstalen zijn dé sleutel voor betere kansen in de samenleving én op de werkvloer.

@ alle werkgevers, CEO’s :

Geef meertalige talenten een kans ! Misschien is hun moedertaal niet de voertaal in jouw bedrijf, maar een taal kan je leren. Doorbreek de taalbarrière en richt je op de skills, die deze meertalige talenten met zich meebrengen. Je zal merken dat een diverse inclusieve werkvloer de productiviteit ten goede komt.

Ik wens jou een taalrijke, productieve werkvloer !

Els


Meertaligheid op de werkvloer. Hoe pak jij dit aan ?

Sta jij voor de uitdaging om de communicatie in jouw team te verbeteren, maar je weet niet hoe ?

Zoek je efficiënte manieren om taalondersteuning te bieden en wil je de communicatie in jouw team naar een hoger niveau tillen?

BE.INCLUSIVE helpt je verder : els@beinclusive.be