Word je ooit zo goed als jouw grote ‘voorbeeld leider’ ?

Ook ik keek destijds, als kersverse leidinggevende, op naar enkele leiders binnen de organisatie. Ik dacht “Wauw, die hebben het helemaal voor mekaar, hopelijk haal ik ooit hun niveau. Als ik alle beste eigenschappen van hen overneem, dan word ik beslist dé perfecte leidinggevende.”
Echter zo eenvoudig liep het niet… want je staat plots op een ‘ander niveau’ binnen de organisatie, er ontstaan nieuwe relaties, je moet wennen aan je nieuwe positie, plots ben jij ‘baas’, …

Elke leidinggevende stond ooit aan het begin van …

Als beginnende leidinggevende kan je het misschien moeilijk geloven, maar elke (grote) leider is ooit eens een startende leider geweest. In jouw ogen lijken ze zo ervaren en blaken ze van zelfvertrouwen. Maar weet dat ook zij ooit met kleine stapjes begonnen zijn, aarzelden en stonden waar jij nu staat.
Aan het begin van jouw nieuwe leidinggevende carrière duiken ineens veel vragen op. Hierbij enkele inzichten en tips die je al een eindje op weg kunnen helpen.

Je relatie met de vroegere collega’s verandert, hoe ga je daarmee om ?

Plots sta je een trapje hoger op die hiërarchische ladder. Misschien ben je wel leidinggevende geworden van je vroegere team (hierover meer in een later artikel)?
Sowieso zal de relatie met je vroegere collega’s nooit meer dezelfde zijn. Die verandering zorgt voor onzekerheid. Jij én zij weten niet goed hoe die relatie er nu moet/zal uitzien. Je bent geen collega meer, je hoort er niet écht meer bij, er wordt over jou als ‘baas’ gesproken,…   Je vindt dit misschien niet zo leuk, maar die gang van zaken is normaal en dat moet je tijd geven. Het is wennen voor iedereen.
Tip : neem ‘afscheid’ van je vroegere collega’s. En neen, die hoeft niet met een groepsknuffel (social distance nietwaar!), dit kan heel informeel, bij een hapje of een drankje (mét social distance). Bedank hen voor de fijne samenwerking, haal samen goede herinneringen op, benoem ook de minder leuke momenten en wat je daarvan geleerd hebt. Op deze manier sluit je een hoofdstuk af en beseft iedereen dat het tijd is voor iets nieuw.

Hoe gedraag je je als startende leider in het managementteam ?

Vanaf nu behoor je tot een ‘ander level’ binnen de organisatie : het managementniveau. Niet simpel want je bent nieuw, hebt nog niet zoveel te vertellen, komt net piepen als het aankomt op ‘leidinggeven en managen’, …
Je komt voor de 1e keer in die grote ruimte terecht met de grote ovalen tafel en comfy stoelen, de voorzitter van ‘de board’ zit aan het hoofd van de tafel,… (ja, dat bestaat nog echt!). Daar zit je dan. Jij krijgt het woord en moet je zelf kort voorstellen, alle ogen zijn op jou gericht,… Een mens zou van minder beginnen flippen ?.

Je bent nieuw op dit niveau, maar je bent er wel en daarop mag je trots zijn. Laat dit dan ook zien ! Vertel dat je :
– blij bent met deze nieuwe uitdaging
– het helemaal ziet zitten om je voor de volle 100% in te zetten voor de organisatie
– uitkijkt naar een goede samenwerking met de nieuwe collega-leidinggevenden
Geloof me : ook bij die collega-leidinggevenden zijn er mensen, waarmee je aansluiting vindt, die je op je gemak stellen, … zodat die beginnersvrees geleidelijk wegebt.
Tip : wees authentiek en blijf jezelf ! Doe je niet anders voor dan je bent, want dan val je vroeg of laat door de mand.

Word je echt ooit zo goed als jouw grote ‘voorbeeld leider’?

Van sommige leiders denk je wel eens : “Dat kan ik ook, ja zelfs beter !”.
Voor andere leiders heb je een mateloze bewondering en hoop je dat je ooit hun niveau zal bereiken.
Ik kan je verklappen : er is geen vast strak afgelijnd stappenplan om de ‘perfecte leidinggevende’ te worden (zoals je weet : perfectie is niet echt van deze wereld). Het is wel een continu zoeken, case per case aanpakken, fouten maken en daar uit leren.
Je hoeft uiteraard niet alle fouten zelf te maken, je kan ook leren van de ervaring van anderen. Durf die hulp vragen aan collega’s of een interne/externe coach.
Een andere invalshoek voor ‘goed leiderschap’ is : verplaats je in de plaats van je medewerkers. Stel je bent een van hen, wat verwacht jij dan van een ‘baas’ ? Als je dit helder krijgt, ben je ook al een heel eind op weg.
Tip : grote leiders hebben de moed om zich kwetsbaar op te stellen, geven eerlijk hun fouten toe en leren daar uit. Durf dit ook te doen.

Als startende leidinggevende sta je nu aan het begin van… jouw eigen unieke leiderspad.

If you are your authentic self, you have no competition

Mijn droom om alle beste leiderschapskwaliteiten van mijn voorbeelden te kopiëren, heb ik in de loop der jaren laten varen. Uiteraard heb ik veel geleerd van hen maar zeker niet alles zomaar klakkeloos overgenomen. Ik heb vooral mijn eigen sterktes ingezet en ben daarin nog gegroeid. Mijn zwaktes heb ik niet weggemoffeld. Die heb ik aangepakt door een sterk team op te bouwen, waarin voldoende experten aanwezig waren om me hierbij te helpen. Vertrouwen in het team is hierbij essentieel en moet in de 2 richtingen werken.

Besluit :
Kopieer niemand, vergelijk jezelf niet met de rest van de ‘leidende’ wereld, maar wees jezelf ! Iedereen is uniek en zo zal ook jij, als beginnende leidinggevende je eigen stijl ontdekken.
Als startende leidinggevende sta je nu aan het begin van… jouw eigen unieke leiderspad.
Ga er met volle goesting tegenaan. Ik wens je heel veel succes !

Els

Hoe waren jouw eerste ervaringen als startende leidinggevende ? Waar zie jij het meest tegen op als kersverse leidinggevende. Wil je het delen… laat maar weten. Ik ben oprecht benieuwd : info@beinclusive.be